Dom i Wnętrze

Zdrowe słodycze – czy to możliwe?

Zbilansowana dieta jest podstawą naszego zdrowia i dobrego samopoczucia – przekonują lekarze, dietetycy, trenerzy. Chcąc zachować smukłą sylwetkę, konieczne jest takie odżywianie, aby dostarczyć do organizmu wszelkie niezbędne składniki mineralne oraz witaminy. Co ze słodyczami? Czy musimy rezygnować z przyjemności słodkich przekąsek od czasu do czasu? Nie!

Słodko, ale z głową!

Klasyczne słodycze dostępne w sklepach pełne są niezdrowych cukrów i tłuszczy. Ich nadmierne spożycie może przyczyniać się nie tylko do zwiększenia masy ciała, ale przede wszystkim znacznego pogorszenia wyników morfologii, podwyższenia cholesterolu. Nie musimy jednak rezygnować ze słodyczy do kawy – wystarczy znaleźć lub samodzielnie stworzyć domowe zamienniki, które będą równie słodkie, ale też znacznie zdrowsze!

Jak tworzyć domowe smakołyki? Możliwości jest wiele – przepisy znaleźć można w sieci czy w książkach kucharskich. Zamiast tradycyjnego cukru w wypiekach wykorzystywana jest melasa, syrop klonowy, ale też syrop z agawy, miód czy ksylitol.

Słodkości w regionalnym wydaniu

Szukając interesujących przepisów na domowe słodkości, warto sięgnąć po regionalne przepisy z różnych części Polski. Ciekawym przykładem są ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej to jedna z oryginalniejszych propozycji. Słodkie i puszyste placuszki z jabłkami to świetna propozycja zarówno na wyjątkowe śniadanie, jak i szybki i prosty obiad. Również na Śląsku spróbujemy pierników podbeskidzkich czy cieszyńskich ciasteczek. Warto zwrócić uwagę na przysmaki z Małopolski i Mazowsza – to przede wszystkim drożdżowe baby (niekoniecznie pieczone wyłącznie na Wielkanoc), ale też wspaniałe serniki czy makowce. Przepisy na te wyjątkowe ciasta znaleźć można bez trudu w Internecie lub też w książkach kucharskich, ukazujących smaki poszczególnych regionów Polski.

You may also like...