Świąteczne dania w nowej odsłonie

Święta Bożonarodzeniowe oraz Wielkanocne kojarzone są przede wszystkim ze spotkaniami w gronie rodziny i znajomych przy suto zastawionych stołach. Chcąc nieco odejść od klasycznych dań i odmienić oblicze stołu, warto skorzystać z nowych przepisów na dania wigilijne i wielkanocne, które bez trudu znajdziemy w sieci czy w książkach kucharskich.

Wigilia w nowej odsłonie

Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno znajdować się dwanaście potraw. Wśród nich znajdziemy zarówno dania rybne, jak i słodkości. Istotne jest to, że dania mają być postne – klasyczne mięso nie powinno być podawane podczas takiej uroczystości. W zależności od regionu Polski wigilia rozpoczyna się zupą – może być to zupa grzybowa, barszcz z uszkami, zupa rybna. W przypadku każdej z nich warto poświęcić nieco czasu na składniki: w zupie grzybowej wykorzystajmy suszone podgrzybki i prawdziwki, do zup rybnych dodajmy smaczne i wartościowe ryby.

Wyjątkowa Wielkanoc – zmień oblicze tradycyjnych dań!

Święta Wielkanocne to jedne z najwspanialszych chwil w roku – to czas wiosny, moment, kiedy możemy zatrzymać się, spędzić czas blisko rodziny i znajomych. Warto zadbać, aby w tym czasie na stole królowały smakołyki. Na świąteczne śniadanie Wielkanocne składają się tradycyjne potrawy. A gdyby tak zmienić ich oblicze na bardziej innowacyjne? Przepis na żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy to jedna z ciekawszych propozycji na klasyczne danie w niebanalnej odsłonie. Danie takie z pewnością zachwyci domowników i pozwoli cieszyć się znanym smakiem w nowej formie. Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć również słodkości – wśród rekomendowanych i prostych w wykonaniu ciast wymienia się przede wszystkim mazurki. Pięknie dekorowane mazurki z kruchym spodem będą smaczną ozdobą każdego stołu.