Stalowe garnki niezbędne w kuchni

Jakość garnków i patelni ma ogromny wpływ na wygodę codziennego przygotowywania posiłków. Aby gotowanie było przyjemnością, a nie męczącym obowiązkiem, warto uzupełnić kuchenną kolekcję o wysokiej jakości naczynia, które znacznie ułatwią i umilą wizyty w kuchni. Za co pokochaliśmy stalowe garnki? Sprawdź!

Nowoczesny następca żeliwa

Jeszcze do niedawna synonimem bezwzględnej trwałości w kuchni było żeliwo. Dzisiaj coraz częściej odchodzimy od ciężkich, nieporęcznych naczyń na rzecz bardziej praktycznych zamienników. Garnki wykonane z wysokiej jakości stali swoją trwałością dorównują żeliwnym poprzednikom, a jednocześnie nie wymagają pracochłonnego nacierania olejami.

Jaka stal?

W sklepach znaleźć możemy naczynia wykonane z różnego rodzaju stali. Do najbardziej odpornych i najtrwalszych z nich zaliczyć można modele opatrzone znakiem 18/10. Symbol oznacza, że w stopie stali użytym do produkcji garnka znajduje się 18% chromu oraz 10% niklu. Dzięki specyficznemu składowi garnki pięknie się błyszczą, są odporne na zarysowania, a co najważniejsze – nadają się do mycia w zmywarce oraz zapiekania w piekarniku. Ponadto, stalowe garnki bardzo dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, co pozwala na zminimalizowanie zużywanej energii. Zamiana klasycznej kuchenki na płytę indukcyjną nie będzie wiązała się z koniecznością kupna nowych garnków, ponieważ stalowe naczynia sprawdzą się na każdym urządzeniu.
Szukając wysokiej klasy garnków, warto postawić na sprawdzone i zaufane marki, które przez lata działalności zaskarbiły sobie przychylność miłośników gotowania. Na stronie gerlach.pl znajdziesz zarówno całe komplety, jak i pojedyncze modele, dzięki którym pokochasz gotowanie!

About the author

Related

noclegi augustów torebki ozdobne stomatolog Kraków Nowa Huta