Popularne gyrosy elektryczne

Jednak chociaż słowo kebab może być czasami używane w języku angielskim jako termin kulinarny, który odnosi się do każdego rodzaju małych kawałków mięsa gotowanych na szpikulcu, kebab kojarzy się głównie z różnorodnością dań mięsnych pochodzących z średniowiecznej kuchni Persji i Turcji.

Urządzenie elektryczne

Ta kuchnia rozprzestrzeniła się na całym świecie, równolegle z wpływami muzułmanów. Według Ibn Battuty, marokańskiego podróżnika, kebab był podawany w królewskich domach podczas Sułtanatu Delhi. Potrawy z kebabu zostały zaadaptowane i zintegrowane z lokalnymi stylami i innowacjami kulinarnymi, od wszechobecnego obecnie fast foodu z kebabem, po wiele odmian szaszłyków, takich jak satays z Azji Południowo-Wschodniej.

Podczas gdy historia street foodów w Grecji sięga czasów starożytnych, kultowe greckie żyroskopy i souvlaki, jakie są znane, powstały dopiero po drugiej wojnie światowej. Wprowadzony do Aten w latach 50. XX wieku przez imigrantów z Turcji i Bliskiego Wschodu, gyros był pierwotnie znany jako döner kebab. Zwykle podaje się go jako kanapkę w bułce pita lub na talerzu z frytkami i różnymi sałatkami i sosami, takimi jak tzatziki.

Przygotowywanie kebabu

Gyrosy elektryczne w dzisiejszych czasach cieszą się ogromną popularnością, ponieważ właśnie w tych urządzeniach przygotowuje się mięso, które następnie zawija się w pysznej bułce. Takie danie można zakupić w popularnych barach lub restauracjach.

Kebab jest uwielbiany przez naprawdę wiele osób. A gyrosy elektryczne sprawiają, że mięso jest genialnie przyrządzone. Chociaż urządzenia te są stosunkowo drogie, znajdują się w typowych barach w których podawany jest pyszny kebab. Trzeba przyznać, że takie gyrosy można zakupić zarówno stacjonarnie, jak i przez Internet.

Gyros elektryczny

Kuchnia Kebab rozprzestrzeniła się na cały świat wraz z muzułmańskimi wpływami. Chociaż niemuzułmańscy ludzie Zachodu mogą coraz lepiej poznawać niektóre z wielu innych międzynarodowych potraw z kebabu, tylko dwie stały się popularną częścią kultury w wielu krajach zachodnich.

W wielu krajach anglojęzycznych odnosi się do dobrze znanego dania przygotowanego z marynowanego mięsa lub owoców morza wraz z warzywami, takimi jak cebula, pomidory i papryka, nakręconymi na szpikulec, zwany także szaszłykiem.

Gyrosy elektryczne znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION