Planujemy wąską kuchnię

Wąska kuchnia to koszmar wielu mieszkańców, których stać na niewielkie mieszkanie lub mieszkają jeszcze w blokach budowanych za czasów PRL. Wtedy to bowiem wąskie kuchnie były standardem w ramach polityki zagęszczenia mieszkańców na metr kwadratowy. Jednak nie ma sytuacji bez wyjścia i pozostaję nam się tylko zastanowić dobrze, jak urządzić wąską kuchnię.

 

Faza planowania

Pierwszą czynnością jest oczywiście odpowiednie zaplanowanie rozmieszczenia mebli oraz ciągu roboczego, na którym przygotowywać będziemy potrawy. Im staranniej rozplanujemy kuchnie, tym więcej miejsca nam pozostanie, a tym samym sprawimy, że będzie ona funkcjonalna i optycznie większa. Niestety z przyczyn od nas niezależnych, musimy zrezygnować ze wszelkich dużych mebli i postawić na urządzenia wysokie, ale wąskie. Odpuśćmy też zakup dużej lodówki, a samą zabudowę ustawmy tak, żeby poszczególne sprzęty kuchenne znajdowały się w środku. Chodzi tu na przykład o zmywarkę czy właśnie lodówkę. Zamiast tradycyjnego stołu, który zajmować będzie dużo miejsca, możemy zdecydować się na wąski stolik lub stół wysuwany. Niewskazane są też tradycyjne krzesła. W urządzaniu wąskiej kuchni są one doskonale niefunkcjonalne, a i tak nie jesteśmy w stanie małego stolika, wykorzystać jako miejsce do spotkań całej rodziny.

 

Rozstawienie i barwy

Przy okazji rozstawienia sprzętów i mebli mamy do wyboru dwa warianty. W pierwszym wszystko stawiamy pod jedną najdłuższą ścianą, dzięki czemu tworzy nam się przestrzeń, która jest jednak wąska i podłużna. Drugi wariant to ustawienie mebli w kształcie litery L. Wtedy zyskamy miejsce, które od biedy może nam służyć jako przestrzeń dla stolika i niewielkiej aktywności użytkowników. Sama kuchnia powinna być utrzymana w jasnych barwach. Wtedy bowiem optycznie wyglądać będzie na większą. Jeśli zastosujemy ciemne kolory, to kuchnia stanie się wręcz klaustrofobiczna.

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION