Zastosowanie chrzanu tartego w kuchni

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu użył chrzanu podczas gotowania. Korzeń ten ma silny aromat i ostry smak, dzięki czemu idealnie nadaje się np. do jajek. Wykorzystujemy go jednak najczęściej w formie przyprawy w naszych przetworach domowych. Każdy z nas wie, do czego można użyć chrzanu. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, jakie właściwości ma chrzan?

Właściwości przyprawowe chrzanu tartego

Korzeń chrzanu ma wiele zastosowań w kuchni. Swoje właściwości smakowe zawdzięcza zawartości związków siarki i olejków gorczycznych. Nie tylko korzeń chrzanu wykorzystywany jest podczas przygotowywania posiłków. Młode liście tego korzenia mogą być używane także do kiszenia ogórków. Możemy z nich przygotować również sałatkę.

Należy pamiętać, aby do chrzanu wlać sok z cytry, ponieważ stary chrzan szybko ciemnieje. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy smak wtedy powinniśmy dodać do niego śmietanę lub naturalny jogurt. Jest to ważne szczególnie dla osób, które nie lubią mocnych przypraw. Chrzan, jako przyprawę używa się do wielu dań rybnych i mięsnych, zup oraz twarożku. Idealnie nadaje się do zrobienia zupy chrzanowej.

Zawartość chrzanu tartego

Chrzan zawiera wiele cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Posiada on witaminę A, E, B, C oraz wiele składników minerału takich jak: potas, żelazo, magnez, wapń, itp. Chrzan zawiera dużo więcej witaminy C niż cytryna. Dzięki czemu wzmacnia on odporność naszego organizmu.

W kuchni najlepiej stosować chrzan tarty, ponieważ podczas ścierania wydzielają się olejki gorycze o silnym aromacie. Substancje te pobudzają nasze soki trawienne, przez co zwiększa się nasz apetyt. Jest to niezwykle ważne szczególnie dla osób, które są niejadkami. Ostry smak chrzan zawdzięcza uwalnianym substancją siarki, które wydzielają się podczas ścierania korzenia.

Jak pozyskać chrzan do naszego ogródka?

Hodowla chrzanu nie powinna dostarczyć nam zbyt wielu trudności. Chrzan, bowiem najlepiej sadzić jesienią lub wiosną. Rozmnożenie chrzanu w naszym ogródku jest niezwykle proste. Wystarczy pobrać odrobinę starszego korzenia i umieścić w glebie.

Najlepiej wybrać korzeń jednoroczny, który będzie dobrze wykształcony. Należy włożyć go ukośnie tak, aby górna część znajdowała się ok. 3 cm pod powierzchnią gruntów. Warto w swoim ogródku założyć warzywniak, który będzie dostarczał nam zawsze świeżych warzyw.

Chrzan tarty znaleźć można w ofercie firmy Vitapol

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.