Szybkowar – sposób na łatwiejsze gotowanie

Przygotowywanie posiłków to dla wielu osób raczej nudne zajęcie, które wynika z konieczności. Na szczęście istnieje wiele nowoczesnych urządzeń stworzonych specjalnie w celu ułatwienia pracy w kuchni. Wśród ciekawych produktów znajdują się także garnki, umożliwiające znacznie szybsze i łatwiejsze gotowanie.

Jak szybko ugotować obiad?

Niejednej osobie brakuje czasu na gotowanie. W takiej sytuacji zazwyczaj sięga się po gotowe produkty lub zamawia fast-foody. Nie jest to tak naprawdę korzystnie ani pod względem finansowym, ani zdrowotnym. Dlatego warto zastanowić się nad zakupem stosunkowo prostego urządzenia jakim jest szybkowar.

Osoby, które nie lubią przesiadywać w kuchni, docenią fakt, że korzystanie z szybkowaru rzeczywiście pozwala na znaczne skrócenie czasu gotowania. Zasada działania takiego nowoczesnego garnka jest dosyć prosta i naturalna. Nie wpływa w negatywny sposób na smak i jakości gotowych produktów. Wręcz przeciwnie – dania z szybkowaru będą zdrowsze, a także dużo smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Jak gotować w takim garnku?

Szybkowar jest stosunkowo prosty w obsłudze i nie trzeba dużo czasu, aby nauczyć się jak używać tego narzędzia. Kluczowe znaczenie dla działania mechanizmu ma utrzymywanie wysokiego ciśnienia wewnątrz naczynia. Dlatego garnek jest wyposażony w uszczelkę oraz odpowiedni zawór, pozwalający na odprowadzania nadmiaru pary. Trzeba pamiętać, że zaglądanie do garnka w celu sprawdzenia stanu potrawy będzie powodowało ucieczkę pary, a tym samym zmniejszenie ciśnienia wewnątrz garnka i wydłużenie czasu gotowania.

Część osób, które zainwestowały w zakup szybkowaru, narzeka, że używanie takiego garnka jest trudne. Rzeczywiście przestawienie się na taką metodę gotowania może wymagać czasu. Wynika to przede wszystkim ze zmiany długości gotowania różnych produktów. Dotyczy to również bardzo popularnych produktów spożywczych takich, ja ziemniaki, ryż, czy makaron. Z tego powodu przed pierwszym użyciem szybkowaru warto jest poszukać informacji na temat szacunkowego tempa przygotowywania różnych dań. Ostatecznie wystarczy po prostu nabrać trochę wprawy i wyczucia, aby korzystanie z takiego garnka stało się intuicyjne, a także dużo bardziej wygodne.

Co można ugotować?

Szybkowar jest wyjątkowo uniwersalnym rozwiązaniem. Można w nim gotować oraz dusić szereg różnych bardzo popularnych produktów, które często goszczą na naszych stołach od ziemniaków przez warzywa po mięso. Dzięki temu będzie wykorzystywany na co dzień i pozwoli na zaoszczędzenie czasu przy okazji każdego obiadu.

Bardzo dobrze w szybkowarze wychodzą także różne dania jednogarnkowe, w tym zupy oraz gulasze. Czym dłuższe gotowanie danego dania, tym łatwiej można zauważyć korzyści wynikające z używania szybkowaru, ponieważ skrócenie czasu będzie bardziej odczuwalne. Jednocześnie ogromną różnicę dostrzegą także osoby, które spędzają dużo czasu w kuchni i często gotują. W takim przypadku będzie można zyskać sporo wolnego czasu i przeznaczyć go na przyjemniejsze zajęcia.

Artykuł powstał we współpracy z Cook Store

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.