Na grzybobranie marsz

Suszone prawdziwki, świeże maślaki, rydze marynowane – grzyby to bogactwo nie tylko smaku i aromatu, ale także wielu cennych substancji odżywczych. Dlatego też warto wprowadzić je do swojego menu. Chociaż ogólnodostępne pieczarki również są smaczne i odżywcze, to nic nie zastąpi oryginalności grzybów leśnych. Smak rydzów marynowanych, duszonych borowików czy suszonych kurek jest niepowtarzalny i stanowi świetny dodatek do wielu potraw.

Grzyby to nie tylko smak i aromat

Niektórzy uważają, że jedyną zaletą grzybów jest ich smak i aromat, ale okazuje się, że są one także bogate w cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Dodatkowo zawierają sporo białka, więc stanowią świetną alternatywę dla ciężkostrawnego i stosunkowo drogiego mięsa. Sprawdzają się w zupach, sosach, farszach oraz w jajecznicy.

Zaletą grzybów jest także to, że są niskokaloryczne, a więc nie trzeba sobie ich żałować, będąc na diecie. Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego na długo pozostawiają uczucie sytości, na skutek czego po prostu pochłaniamy mniej kilokalorii.

Grzyby a ich wartości odżywcze

To ile soli mineralnych będą miały dane grzyby, zależy od tego, czy podłoże na którym rosły było zasobne w minerały. Z całą pewnością znajdziemy w grzybach witaminę A w postaci karotenu, a szczególnie w pomarańczowych kurkach. Grzyby zawierają także cenne witaminy z grupy B, a mianowicie B1i B2. W surowych grzybach występuje także witamina C.

W grzybach takich jak prawdziwki i pieczarki znajdziemy spore ilości strawnego białka. Tutaj warto zaznaczyć, że najwięcej go mają młode grzyby. Obróbka termiczna niestety niszczy wiele cennych witamin i minerałów, dlatego też zaleca się przetwarzać je w jak najmniejszym stopniu. Dzięki konserwacji rydze marynowane zachowują cenne substancje.

Jak zbierać grzyby?

Aby zbieranie grzybów było bezpieczne, trzeba po prostu się na nich znać. Okazuje się, że każdego roku do szpitali trafiają osoby z zatruciem pokarmowym na skutek zjedzenia trującego grzyba. Dlatego też zbierajmy tylko te, których jesteśmy pewni. Powinny być kształtne i zdrowe.

Podczas zbierania grzybów należy wystrzegać się umieszczania ich w plastikowej torbie. Sprawdzi się tutaj koszyk czy łubianka. Po przyniesieniu ich do domu, należy je jak najszybciej przygotować i spożyć. Ważne jest to, aby je jeszcze raz dokładnie przebrać i odrzucić robaczywe, niekompletnie czy stare. Grzyby najlepiej obierać na sucho przed pokrojeniem ich. Jeśli mamy sporo grzybów, to należy je zamrozić czy też ususzyć albo można pokusić się o zrobienie rydzów marynowanych.

Rydze marynowane znaleźć można w Sklepie Vitapol

About the author

Related